Het gemeentebestuur stuurt een open brief naar het kabinet van de Vlaams minister voor ruimtelijke ordening over het dossier van De Kaasboerin in Postel. De nonchalante en zelfs saboterende manier waarop Vlaanderen omgaat met de toekomst van dit bedrijf tart elke verbeelding. Door het talmen van de Vlaamse overheid zit De Kaasboerin al meer dan vier jaar in onzekerheid. Herhaaldelijke mails en telefoons vanuit het gemeentebestuur blijven onbegrijpelijk onbeantwoord.

Net zoals talrijke bedrijven in Vlaanderen, ligt De Kaasboerin - een bekende feestzaal met restaurant in Postel - volgens het gewestplan zonevreemd. Om deze bedrijven toch bestaanszekerheid en uitbreidingsmogelijkheden te geven, werkte Vlaanderen de procedures uit van het zogeheten ‘planologisch attest’ gevolgd door een ‘ruimtelijke uitvoeringsplan’. Het planologisch attest is een vrij eenvoudige en korte procedure om voorlopige zekerheid te geven, terwijl het ruimtelijk uitvoeringsplan het gewestplan definitief wijzigt. In het uiteindelijke ruimtelijk uitvoeringsplan staat klaar en duidelijk welke ontwikkelingsperspectieven het bedrijf op deze locatie nog krijgt.

Onbeantwoorde mails en telefoons

Het gemeentebestuur heeft voor zover onze mogelijkheden reiken, alle stappen gezet om beide procedures snel en correct af te handelen. Het planologisch attest werd op 25 juni 2010 afgeleverd. Voor het ruimtelijk uitvoeringsplan blijft de Vlaamse overheid volledig in gebreke. Na vier jaar is er nog steeds geen goedgekeurd plan. Herhaaldelijke mails (in de loop van 2013 en 2014) naar de bevoegde Vlaamse diensten over de stand van zaken bleven onbeantwoord. Zelfs telefonische oproepen werden door de betrokken Vlaamse ambtenaren onbegrijpelijk niet beantwoord.

Toekomst onzeker

Deze situatie leidt voor De Kaasboerin tot grote onzekerheid en dagdagelijkse praktisch problemen. Zo wordt het de zaakvoerders onmogelijk gemaakt om noodzakelijke investeringen in de keuken en de parking uit te voeren. Deze situatie bedreigt de toekomst van een succesvolle Vlaamse onderneming die heel wat tewerkstelling verzekert. We eisen bij de Vlaamse minister van ruimtelijke ordening om binnen zijn administratie dringend orde op zaken te stellen. Alleen zo kunnen op korte termijn alsnog de vereiste stedenbouwkundige vergunningen worden afgeleverd.